مجله سلامت پزشکی

فیزیوتراپی چیست و چه کاربردی دارد؟

فیزیوتراپی چیست

برای هر انسانی با هر شرایط و سبک زندگی ممکن است مشکلات فیزیکی پیش بیاید مانند درد گردن، درد کمر، آسیب مهره‌های ستون فقرات، درد مفاصل، آسیب‌های عضلانی و… که برای مدتی یا برای همیشه زندگی روزمره ما را دچار مشکلاتی کند یا برای همیشه مختل کند.

اما این اتفاقات چرا برای ما پیش می‌آید؟ آیا می‌تواند از بروز آنها جلوگیری کرد یا درد را برطرف کرد؟ مشکلات مفصلی و عضلانی بیشتر برای چه افرادی بیشتر پیش می‌آید؟ پاسخ تمام این سوالات را به طور کامل در ادامه این مقاله می‌توانید بخوانید.

آسیب‌های مفصلی و عضلانی

در زندگی روزمره همه ما ممکن است اتفاقی بیوفتد که باعث بروز درد و آسیب‌هایی شود که برای ما غیر قابل تحمل باشد و نتوانیم به ادامه فعالیت‌مان بپردازیم.

شاید فکر کنید این آسیب‌ها فقط برای کمر و زانو و گردن است اما باید بگوییم که برای تک تک مفاصل ما ممکن است این اتفاق بیوفتد. در نظر داشته باشید همیشه این اتفاقات در اثر بلند کردن وسایل سنگین اتفاق نمی‌افتد.

به طور کلی در اثر فشار با حمل و بلند کردن وسایل سنگین، ضربه به مفاصل و عضلات، حرکات ناگهانی و انفجار، بی تحرکی یا کم تحرکی، نحوه نشستن اشتباه، زاویه اشتباه گردن یا مچ دست برای مدت طولانی و… باعث این مدل آسیب‌ها می‌شوند.

مفصل و ماهیچه یا عضله‌ای آسیب دیده باشد دیگر نمی‌تواند به راحتی حرکت کند یا فعالیت ساده خود را انجام دهد و دچار درد می‌شود که ادامه فعالیت روزمره برای شما دشوار می‌شود. در این حالت دو راه دارید که راه اول برای پیشگیری از این آسیب است و راه دوم برای زمانی است حل مشکل و کم یا از بین بردن فشار و درد است.

درد مفاصل

انواع آسیب دیدگی‌ها شامل:

  • آرتروز که خود شامل آرتروز زانو، گردن، مچ دست و… می‌باشد.
  • سیاتیک
  • سکته مغزی و فلج شدن قسمت‌های مختلف بدن
  • کشیدگی و پارگی ماهیچه، تاندون و رباط
  • و…

پیشگیری از آسیب‌های مفصلی و عضلانی

با توجه به سبک زندگی ما ایرانی‌ها باید مقداری تحرک و ورزش‌های مفید را بیشتر کنیم که گردش خون در بافت‌های بدن بیشتر شود و توانایی و قدرت آن ناحیه بالا برود.

به طور مثال کارمندانی که به طور مداوم با کامپیوتر کار می‌کنند بیشتر در معرض آسیب‌های مفصل مچ، ناحیه پایین کمر و گردن هستند در نتیجه باید روزانه حداقل دو بار از جای خود بلند شوند و چند قدم راه بروند و ورزش‌های کوتاه و ساده مناسب مچ و گردن و کمر را انجام دهند تا آسیب کمتری ببینند.

بقیه افراد هم با توجه به نوع فعالیت شغلی و روزانه خود فقط ۵ دقیقه اگر ورزش مناسب خود را انجام دهند به همین راحتی تا چندین برابر نسبت به افرادی که همین ورزش ساده را انجام نمی‌دهد کمتر دچار عارضه‌های مفصلی می‌شوند.

حال شما تصور کنید اگر فردی به طور مداوم ورزشی را به طور جدی پیگیری کند تا چه حد می‌تواند در سلامت جسمی افراد تاثیر گذار باشد. البته ناگفته نماند که تغذیه مناسب هم در سلامت افراد اثرگذار است.

بعضی از افراد هم تحرک مناسبی دارند ولی به دلیل داشتن تحرک و ورزش منظم دچار توهمی می‌شوند که هر نوع فعالیت ناگهانی یا سنگینی را می‌توانند انجام دهند.

این اتفاق معمولا در افرادی رخ می‌دهد که وسیله سنگینی را بلند و حمل می‌کنند یا ورزشکارانی که بیش از حد توان خود فعالیتی را انجام می‌دهند و دچار آسیب دیدگی می‌شوند.

اگر نتوانیم درست پیشگیری کنیم و دچار آسیب دیدگی شدیم چه باید کرد؟

فیزیوتراپی یا عمل جراحی

وقتی فردی دچار آسیب دیدگی مفصلی یا عضلانی می‌شود بسته به نوع و مقدار آسیبی که به فرد وارد شده و جنسیت و سن فرد، پزشک تشخیص به عمل جراحی یا فیزیوتراپی می‌گیرد.

البته اکثر اوقات عمل جراحی موفقیت لازم را ندارد و بیشتر برای از بین بردن خطرات بدتری است که با عدم انجام جراحی پیش خواهد آمد. به طور مثال دیسک کمر یا گردن به قدری بیرون زده و حرکت کرده است که به نخاع فرد فشار زیادی وارد می‌کند که اگر جراحی نشود ممکن است خدایی نکرد با فلج شدن قسمتی از بدن فرد آسیب دیده شود.

اما معمولا پزشکان تا جایی که امکانش باشد از گزینه فیزیوتراپی استفاده می‌کنند زیرا اثر بهتری خواهد داشت و در عین حال عوارض کمتری دارد.

فیزیوتراپی چیست؟

معمولا همه ما با عمل جراحی آشنایی نسبی داریم ولی شاید از فیزیوتراپی کمتر بدانیم که در این قسمت به توضیح بعضی از مدل‌ها و روش‌های آن بیشتر می‌پردازیم.

به طور کلی فیزیوتراپی مجموعه اعمالی است که به صورت فیزیکی توسط یک فرد دیگر با کمک دستگاه یا روش خاصی مشکل و آسیب مفصلی یا عضلانی پیش آمده را با تعداد جلسات خاصی درمان یا درد آن را کاهش می‌دهند.

انواع روش‌های درمانی فیزیوتراپی

الکتروتراپی

الکتروتراپی
الکتروتراپی – تحریک عصب و عضله برای کاهش درد و بهبودی کامل

یکی از پرکاربردترین و مرسوم‌ترین روش‌های فیزیوتراپی، روش الکتروتراپی است که در این روش با استفاده از دستگاه مخصوصی که با کمک سیم و الکترود به بدن و ناحیه آسیب دیده متصل می‌شود و توانایی کنترل ولتاژ و فرکانس و زمان را به شما می‌دهد تا برق و انرژی الکتریکی را به ماهیچه و سیستم عصبی بدن وارد کنید تا دردی که در اثر آسیب دیدگی دارید برطرف شود و یا حتی به درمان کامل آن کمک می‌کند.

این مدل از دستگاه‌ها که به آن دستگاه فیزیوتراپی گفته می‌شود در دو مدل خانگی و بیمارستانی وجود دارد که شما می‌توانید با توجه به نیاز خود یکی از مدل‌های دستگاه فیزیوتراپی خانگی را انتخاب کنید و با یک مشاوره ساده، با هزینه خیلی کمتر نسبت به مراکز فیزیوتراپی و به تنهایی و بدون نیاز به شخص متخصص از آن استفاده کنید و نتیجه خارق العاده‌ای بگیرید.

تابش نور فروسرخ

تابش نور فروسرخ برای فیزیوتراپی
تابش نور فروسرخ – برای کاهش درد و بهبودی سریع تر در مفصل و ماهیچه

یکی از روش‌های درمانی فیزیوتراپی تابش نور فروسرخ است که با کمک یک لامپ با طول موج مناسب، به ناحیه آسیب دیده تابیده می‌شود تا گردش خون در آن قسمت بالا رفته و سرعت بهبودی بالا برود.

این روش برای آسیب‌های موضعی و سطحی است زیرا نور فروسرخ توانایی نفوذ در عمق بافت بدن را ندارد.

لامپ تولید کننده نور فروسرخ، نور با رنگ قرمز را تولید می‌کند ولی با طول موج خاص که اثر درمانی داشته باشد. این مدل لامپ‌ها را می‌توانید تهیه کنید و در منزل به راحتی در هر زمان و مکانی استفاده کنید.

فیزیوتراپی ورزشی

فیزیوتراپی ورزشی
فیزیوتراپی ورزشی – برای افزایش قدرت ماهیچه

یکی از روش‌های درمانی و بهبود ماهیچه و مفصل و تاندون‌ها استفاده از ورزش‌های خاصی است که زیر نظر متخصصان فیزیوتراپی ورزشی قابل انجام است که باعث تقویت ماهیچه و بهبود عملکرد آنها می‌شود که در نتیجه روی تاندون و مفاصل اثر مثبت می‌گذارند.

آب درمانی

آب درمانی
آب درمانی – برای افراد دچار کاهش توانایی حرکتی

در بعضی از موارد پزشک برای شما آب درمانی را تجویز می‌کند که باید به مراکز مربوطه مراجعه کنید در آب یک سری حرکات خاص را با هدف بهبود در عملکرد ماهیچه و مفصل انجام دهید.

اولتراسوند

اولتراسوند
اواتراسوند – برای تحریک عضلات به صورت عمقی

در این روش با کمک امواج اولتراسوند یا همان امواج فراصوت می‌توانند در عمق بافت نرم بدن مانند ماهیچه یا عضله، رباط و تاندون گرما ایجاد کنند و باعث تقویت و استحکام بافت بدن شده و در نهایت باعث بهبودی در فرد می‌شود.

طب سوزنی

طب سوزنی
طب سوزنی – برای تحریک عصب و عضله به روش سنتی

طب سوزنی از دوران کهن در کشورهای شرق آسیاب و بعد در ایران فراگیر شد و امروزه با توجه به پی بردن به قدرت آن در درمان، در سراسر جهان استفاده می‌شود.

این روش باعث تحریک نقاط حساسی در بدن می‌شود که باعث بهبود و درمان در افراد آسیب دیده می‌شود.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی
ماساژ درمانی – برای افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده

یکی از روش‌های فیزیوتراپی که هم تخصصی و هم کارآمد است ماساژ درمانی است که با استفاده روش‌های خاصی برای نقاط خاصی از بدن فرد آسیب دیده استفاده می‌کنند تا با کمک گرما و افزایش گردش خون در آن ناحیه به تقویت و بهبود فرد کمک کنند.

در این روش هم از دست می‌توان کمک گرفت و هم از یکسری مدل‌های ماساژور که مناسب فیزیوتراپی است.

در این روش هم می‌توانید با تهیه یکی از مدل‌های دستگاه ماساژور مناسب خود، در خانه با کمک یکی از اعضا خانواده خود ماساژ را انجام دهید.

کلام آخر

در آخر باید گفت باید تلاش کنیم در زندگی ماشینی امروزی پیشگیری کنیم تا دچار مشکلاتی فیزیکی نشویم ولی اگر دچار شدیم با توجه به تشخیص و تجویز پزشک خود، یکی از روش‌های درمانی بالا را به شما توصیه خواهد کرد.

نکته مهم این است که تا جایی که ممکن است از انجام عمل جراحی دوری کنید زیرا این مدل از جراحی‌ها بسیار سخت و سنگین هستند و عوارض زیادی برای شما دارند و احتمال درمان خیلی بالا نیست.

در صورت نیاز برای تهیه وسایل مورد نیاز برای فیزیوتراپی در منزل می‌توانید با کارشناسان سلامت پزشکی از طریق واتس اپ و تماس تلفنی راهنمایی بگیرد و محصول مورد نظر خود را با ارسال رایگان و پرداخت در محل تحویل بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *