دیابت بر اثر قطع تولید انسولین و یا عدم کارکرد مناسب آن در بدن به وجود می آید . انسولین هورمونی است که مواد غذایی قندی و نشاسته را به انرژی تبدیل می کند . گمان می رود که زمینه های ژنتیکی و عوامل محیطی مانند چاقی و بی تحرکی در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد .
پزشک می تواند با آزمایش قند خون ناشتا(FBS) و یا قند خون دو ساعته (OGTT) تعیین کند که آیا شما در دوره پیش دیابت قرار دارید و یا به طور کامل به دیابت مبتلا شده اید .
در صورتی که آزمایش قند خون ناشتا شما عددی بین ۱۰۰تا ۱۲۵ باشد نشانگر این است که شما در دوره ی پیش دیابت قرار دارید و چنانچه این رقم ۱۲۶یا بیشتر باشد بیانگر ابتلای کامل دیابت است .
انواع دیابت
دیابت نوع ۱ : در این دسته تولید انسولین به طور کامل قطع می شود ، در نتیجه قند موجود نمی تواند وارد سلول ها شده و انرژی بدن را تامین نماید و همین مسئله افزایش شدید قند خون را سبب می شود .
دیابت نوع ۲ : در این دسته بدن نسبت به انسولین مقاوم می شود در این حالت انسولین ترشح شده تاثیری بر روی جذب قند ندارد .
دیابت حاملگی : حدود چهاردرصد از کل بانوان در طول بارداری موقتا به این دیابت مبتلا می شوند .
مشکلات و عوارض دیابت
افزایش کلسترول و فشار خون : مقاومت بدن به انسولین منجر به سخت شدن عروق باریک میشود که فشار خون را افزایش می دهد .
ضعف بینایی
بیش از ۴میلیون نفر از افراد دیابتی متحمل درجاتی از آسیب های بافت حساس به نور در پشت چشم هستند . این امر از قند خون بالا که به عروق خونی ظریف چشم آسیب میزند ناشی میشود .
از کار افتادن کلیه ها
در طول زمان ، قند خون بالا نفرون ها ،ترکیبات کوچکی در کلیه ها که تصفیه کننده ی خون هستند را غلیظ و زخمی می کند .
ضعف اعصاب
افراد مبتلا به دیابت نروپاتی آسیب عصبی ناشی از قند خون بالا دارند . در ابتدا هیچ نوع نشانه ای از سوزش خفیف یا بی حسی در دست و پاهای خود ممکن است نداشته باشند .
احتمال از دست دادن یکی از پاها
به مرور که آسیب طولانی عصب بین مغز و اندام های تحتانی وخیم تر می شود قدرت ماهیچه ها نیز کمتر شده و شکل ما تغییر میکند
پنج پایه کنترل دیابت
آموزش
تغذیه
ورزش
داروها
اندازه گیری شخصی قند خون